Denizli Tavas’ta kömür madeni için Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle alınan acele kamulaştırma kararının ardından açık kömür işletmeciliği için kapasite artışı talep ediliyor.

Hazal Ocak

Denizli’nin Kale ve Tavas mahallelerinde bölge halkı uzun zamandır mücadele ediyor. Ne için? Topraklarında geçmişten bugüne yaptıkları gibi tarım yapabilmek, ceviz, şeftali ve zeytin yetiştirebilmek için…

Avdan Mahallesi’ne geçen yıllarda termik santral kurulmak istendi. Köylülerin mücadelesi sonuç verdi ve proje iptal edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 14 Ocak 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle bu kez Tavas’ta, linyit işletme ruhsatlı sahalarda maden üretimi için acele kamulaştırma kararı alındı. Bölge halkı bu kararı yargıya taşıdı.

‘BİZİM MADENİMİZ CEVİZ, ŞEFTALİ, ZEYTİN’

Ayrıca konuyla ilgili change.org’ta da bir imza kampanyası başlatıldı. Binlerce kişinin imzaladığı kampanya metninde, “Şirket acele kamulaştırma ile ilgili dava sürecimiz devam etmesine rağmen arazilere kepçe ile girdi. Bizim madenimiz cevizimiz, şeftalimiz, zeytinimiz! Kömür çıkarılması için topraklarımızı bırakmak istemiyoruz!” ifadeleri kullanıldı.

Denizli’deki tarım arazisi olan verimli ovaların, kömür madenine dönüştürülmek istendiği vurgulanan metinde özetle şu ifadeler yer alıyor:

“Denizli’nin Tavas ilçesinde geçen yıl yapılmak istenen açık kömür ocağı işletmesi projesi önce durduruldu, daha sonra iptal edildi. Mahkeme kararlarının ardından, 13 Ocak 2022 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Avdan başta olmak üzere ilçenin farklı noktalarını da kapsayan 3 milyon 764 bin metrekarelik alan acele kamulaştırıldı. Bu husus ile ilgili Danıştay’da hukuki süreç devam etmekte. Mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir. Sonunda kazanan Avdan, sonundan kazanan Türkiye olacaktır.”

‘PEŞKEŞ ÇEKTİRMEMEK İÇİN…’

Bu gelişmeler üzerine görüştüğümüz Tavaslıların avukatı Ozan Orpak, bölgenin öneminden bahsederek, “Acele kamulaştırma verilen yer cennetten bir köşe. Her şeyin susuz yetiştiği özel bir coğrafya. Acele kamulaştırma kararıyla, kömür işletmesi gibi bir işletme buraları mahvedecek. Biz buraları peşkeş çektirmemek için mücadele ediyoruz. Hukuk mücadelemizi bunun için veriyoruz” dedi.

‘KÖMÜR ISRARI’

Süreç devam ederken tüm bu mücadeleye karşın 20 Temmuz’da Denizli Valiliği bir duyuruya çıktı. Duyuruda Avdan Mahallesi’nde Avdan Madencilik Enerji şirketi tarafından yapılması planlanan, “Açık Ocak Kömür İşletmeciliği Kapasite Artışı” projesinden bahsedildi. Projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun halkın görüşüne açıldığı duyuruldu.

İklim krizinin her geçen gün dünyamızı kavurduğu bu günlerde kömür projelerinde ısrar ediliyor. Tarımın yerine kömür karası seçiliyor. Bölge halkının sesi duyulmuyor.

Bu Haber 24.07.2022 Tarihinde Gazeteduvar.com.tr Adresinde Yayınlanmıştır.

Kategoriler