YK Enerji, Milas’ın İkizköy Mahallesi’nin Işıkdere mevkiinde kömür madeni sahasını genişletmek için arkeolojik alanı talan etmesine bölge halkı tepki gösterdi. Yurttaşlar, kültür ve tabiat varlıklarına verilen zararla ilgili jandarmaya şikâyette bulundu.

Muğla’nın Milas ilçesinde termik santrale kömür temin etmek için Akbelen Ormanı’na girmek isteyen YK Enerji’ye karşı bölge sakinlerinin mücadelesi sürüyor. Şirketin İkizköy Mahallesi’nin Işıkdere mevkiinde, kömür madeni sahasını genişletmek için arkeolojik kazı yapılan alanı talan etmesine bölge halkı tepki gösterdi. Yurttaşlar, kültür ve tabiat varlıklarına verilen zararla ilgili hem de Zeytin Kanunu’nun çiğnendiğini gerekçe göstererek jandarmaya şikâyette bulundu.

İkizköy Çevre Komitesi tarafından yapılan açıklamada, “Arkeolojik buluntular Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma kanununa göre ‘taşınmaz kültür varlığı’ olmasına ve kanuna göre yerinden taşınması yasak olmasına rağmen Muğla Müze Müdürlüğü ve YK Enerji birlikte suç işleyerek arkeolojik eserleri Ören’e götürdüler. Hep söylediğimiz gibi Muğla’da beşli çeteye yasalar uygulanmadığı için şikâyetimiz sonrasında ‘koğuşturmaya yer olmadığına’ ilişkin karar geldi. Arkeolojik eserlerin taşınmasının ve tahribatının durdurulması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde açtığımız davada ise çok ilginç bir şekilde davanın konusu itibariyle mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmaksızın mahkeme duruşma ve karar günü için tebligat gönderdi. Keşif yapılmaksızın karar verilemeyecek dosyada karar ve duruşma günü tayin edilince, yasaya aykırı bir uygulama nedeniyle mahkemenin davamızı reddedeceğini anladık ve ‘reddi hakim’ talebinde bulunduk. Ancak YK Enerji aleyhine açılan bir davada Muğla İdare Mahkemeleri kanunları uygulamadığı için reddi hâkim talebimizi de ‘davayı uzatmak için reddi hakim yapılmıştır’ diyerek reddetti” ifadeleri kullanıldı.

“Oldubittiye Getirilerek Yok Ediliyor

Açıklamada şunlar belirtildi: “Akbelen’in sınırına dayanan kömür madeninde uzun süredir yapılan arkeolojik kazıların sürdüğü tepe, arkeolojik sit alanı ilan edilsin diyerek açtığımız dava henüz bitmeden, herhangi bir keşif yapılmadan bir anda talan edilmeye başlandı ve birkaç gün içinde bu hale getirildi. Son zamanlarda Karya dönemine ait mozaiklerin bulunduğuna dair kazıda çalışan arkadaşlardan duyumlar aldık. Taşınmaz varlıkların bulunduğunu duymamıza rağmen; buradaki varlıklar taşındı mı? Taşındıysa nerede? Bilgiler nereye verildi? Bunları kim denetledi? Hiçbir bilgi verilmeden YK Enerji sponsorluğunda gizli saklı yürütülen, çalışanların görüntü alması ve burayla ilgili konuşması yasaklanan bu tarihi kazıda neler bulundu ne yapıldı da böyle oldubittiye getirilerek yok ediliyor bilinmiyor.”

Bu Haber 03.01.2023 Tarihinde birgun.net Adresinde Yayımlanmıştır.

Kategoriler