Avdanlılar, Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan Mahallesi’nde açılmak istenen kömür madenine karşı verdikleri mücadele için destek çağrısında bulundu.

13 Ocak 2022’de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanan karar ile başta Avdan olmak üzere Denizli’nin Tavas ilçesinin farklı noktalarını da kapsayan 3 bin 760 dönüm arazi (yaklaşık 600 futbol sahası büyüklüğünde) maden üretimi için acele kamulaştırıldı.

Bölge halkı kararı yargıya taşısa da Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. kömür çalışmalarına devam etti. Şimdi ise bölgeden çıkarılacak kömür, Muğla’daki Yatağan Termik Santrali’nde kullanılmak isteniyor.

“Vatan haini”

Avdan Platformu Sözcüsü Avukat Ozan Orpak, kamulaştırmanın yıldönümünde Avdanlılar olarak verdikleri mücadeleyi de anlatarak şunları dedi:

“Avdan Platformu olarak uzun zamandan bu yana Avdan’da mücadele ediyoruz. Son bir yıldır da acele kamulaştırma kararına karşı hukuki mücadelemize devam ediyoruz. Biz ülkemizin ve dünyanın enerji krizi içinde olduğunu biliyoruz ve hiçbir zaman da enerjiye karşı değiliz. Ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ismine ek olarak Paris İklim Anlaşması gereği ‘İklim Bakanlığı’ ibaresi eklenmesine rağmen Bakanlığın Avdan aleyhine Açık Kömür İşletmesine izin vermesinin de şaşkınlığını yaşıyoruz.

“Ancak şirket hukuk dışı yolları izlemekten geri kalmıyor. Avdan sakinleri topraklarını korumak için Türk bayraklarıyla şirkete tepki gösterirken şirket yetkilileri köylülere ‘Vatan haini’ diyerek tehdit ve tahrik ediyorlar. Avdan halkı o topraklarda doğdu, o topraklarda ölmek istiyorlar ancak şirket her dakika doğamızı, tarımı, ekolojik hayatı, binlerce yıllık tarihimizi, suyumuzu yok etmeye devam ediyor. Unutulmasın ki Toprak Bizim…”

Ne olmuştu?

Denizli’nin Tavas ve Kale ilçesi sınırlarındaki Avdan mahallesinde 2020 yılında da termik santral kurulmak istenmiş ancak gelen tepkiler üzerine proje önce durdurulup sonra iptal edilmişti.

Köyde yürütülmek istenen yeni proje ise kömür ocağı kurulması

Projenin yapılmak istendiği alana yaklaşık 7,2 km mesafede su kaynaklarından biri olan Yenidere Barajı, yaklaşık 6,3 km mesafede ise Gökçeburun Göleti yer alıyor.

Kömür üretim faaliyetlerinin gerçekleştirileceği saha sınırları içerisinde Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü tarafından işletmeye açılan sulama sistemi mevcut.

Söz konusu havzalar ise verimli tarımın yapıldığı önemli havzalar.

Bölgede hububat üretimi başta olmak üzere, tütün, üzüm, mercimek, şekerpancarı, elma, kavun ve karpuz üretiliyor. Yaklaşık 50 bin adet de zeytin ağacı mevcut.

Avdan’daki hukuki sürecin zaman çizelgesi

13.01.2022
Cumhurbaşkanlığı kararı ile Acele Kamulaştırma yürürlüğe girdi.

11.02.2022
Avdan köylüleri Acele Kamulaştırmaya karşı yürütmeyi durdurma davası açtı.
Mahkeme toplu dava açılamaz diyerek reddetti ve yeniden dava açmak için süre verdi.

11.05.2022
Yürütmenin durdurulması ve duruşma yapılması talepli 38 adet bireysel olarak yeniden dava açıldı.

23.06.2022
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün savunma dilekçesinde; yapılacak madencilik faaliyetinin ovada yapılacak tarım faaliyetinden daha çok karlı olacağı ve gelir sağlayacağı iddia edildi.28.09.2022
Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. Danıştay 6. Dairesi tarafından davaya müdahil edildi.

17.10.2022
Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. müdahillik dilekçesinde “Ülkenin enerji açığını kapatmak için yapılan faaliyetin tarımsal faaliyetten çok daha önemli olduğu, ilgili maden sahası için ÇED gerekli değildir raporu aldıklarını, yılda 1,5 milyon ton kömür çıkaracaklarını ve bunda kamu yararı bulunduğunu,” iddia etti.

23.12.2022
Danıştay 6. Dairesi ara kararında ilgili kurumlardan bazı belgeler istendi. Bu belgelerin bir kısmı henüz tamamlanmadı.

• EK: change.org’da Avdan Platformu tarafından başlatılan “Denizli Avdan’da Kömür Madenine Hayır!” başlıklı bir de imza kampanyası var.

Kampanya hakkında bilgi sahibi olmak/imzalamak için tıklayın.

Bu haber 13.01.2023 tarihinde BİANET’te yayınlanmıştır.

Kategoriler