Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Denizli Tavas’a bağlı Avdan mahallesine açık kömür ocağı işletmesi kurulması için acele kamulaştırma kararını imzaladı. Köylüler, kararı yargıya taşınacak.

Mükerrem Yollu

DENİZLİ – Denizli’nin Tavas ilçesinde 10 mahalle, mermer ocağına karşı direnirken Cumhurbaşkanı Erdoğan, kömür ocağı işletmesi için acele kamulaştırma kararı verdi. Avdan Mahallesi’ne yapılmak istenen açık kömür ocağı işletmesi için dün Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı acele kamulaştırma kararı yayınlandı.

Yayınlanan karara göre, kömür ocağı işletmesi için linyit çıkarılmak üzere, 3 milyon 764 bin metrekarelik büyük bir alan acele kamulaştırılacak. Yöre halkı, kararı yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Ozan Orpak

Acele Kamulaştırma Kararı Yargıya Taşınacak

Avdan’da daha önce kurulmak istenen termik santrale karşı 20 sivil toplum örgütü ve meslek odasının kurduğu Avdan Platformu Hukuk Danışmanı avukat Ozan Orpak, acele kamulaştırma kararı için ÇED gerekliliği aranmadığını ancak acele kamulaştırmanın enerji nakil hatları ve otoyollar için kullanıldığını söyledi. Bu durumun kanuna aykırı olduğunu belirten Orpak, “Denizli ile ilgili daha önceden de acele kamulaştırma kararı var ancak hepsi enerji hatlarıyla veya otoyollarla ilgili. Denizli’de ilk defa madenle ilgili bir kamulaştırma kararı verildi. Acele kamulaştırmada ÇED gerekliliği aranmıyor ancak üstün kamu yararına ilişkin pozisyon var. İtiraz için yedi günlük süremiz var. İdari Dava Üst Kurulu’na giderek, yedi gün içinde dava açacağız” dedi.

‘Avdan’la İlgili Devletin Ne Acelesi Var?’

2018 yılında Eskişehir’de bulunan Alpu Ovası için de acele kamulaştırma kararı verildiğini ve itiraz üzerine kararın iptal edildiğini hatırlatan Orpak “Tavas-Avdan’da ne kadar acele kamulaştırma gerekiyor? Kamu yararı açısından bu konunun düşünülmesi gerekiyor. Çünkü orada hâlihazırda bir termik santral de yok. Orada enerjiye ilişkin acil çıkartılması gereken Türkiye’nin linyit ihtiyacı da yok. Çünkü bizim linyit ihtiyacımızın tamamı Karadeniz’den sağlanıyor zaten. Avdan’la ilgili devletin ne acelesi var?” diye konuştu. Bölgedeki muhtarlarla konuştuklarını belirten Orpak “Bu kararı yargıya taşıyacağız. Daha önce Eskişehir’deki olayla ilgili meslektaşlarımızla da görüşmeler yapıyoruz. Kent ve çevre avukatlarımızla beraber bu sürecin yakın takipçisi olacağız. Onlardan alacağımız destekle bu dava sürecini başlatacağız ve mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

İlhan Kulaç

‘Nasıl Yuvamızdan Vazgeçebiliriz Ki?’

Avdan muhtarı İlhan Kulaç konuyla ilgili, “Mahalle halkımızla sürekli görüşüyoruz ve onlar da köyümüze kömür ocağı işletmesi yapılmasını istemiyor. Herkes evini, yuvasını korumak istiyor. Bu acele kamulaştırma kararıyla ilgili avukatlarla görüşmeler yapıyoruz. Hukuki olarak ne gerekiyorsa yapacağız ve yuvamızı kurtaracağız. Hayvanlar bile doğasına birini almak istemezken bizler nasıl yuvamızdan vazgeçebiliriz ki? Biz köyümüz için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Çevre Örgütleri Avdan İçin Harekete Geçti

Denizli ve çevre illerde çevre mücadelesi veren Büyük Menderes İnisiyatifi (BMİ) Sözcüsü Mustafa Çallıca ise “Kömür ocağının çevreye olan büyük zararını Muğla Yatağan’dan biliyoruz. Açık kömür ocağı işletmesi havaya, suya, topraklara çok büyük zararlar verecek. Ayrıca Türkiye fosil yakıtlarını sıfırlama hedefi koydu. Cumhurbaşkanı bu konuda dünyaya ve ülkemize söz verdi. Böyle bir süreçte Tavas için acele kamulaştırma kararı alınması çok şaşırtıcıdır” şeklinde konuştu. Çallıca, Tavas Ziraat Odası, Tavas’taki muhtarlar ve Tavas halkıyla görüşmelerin devam ettiğini ve vatandaşların kömür ocağının yapılmasına karşı yasal tüm haklarını kullanacaklarını söyledi.

Mustafa Çallıca

Türkiye’nin fosil yakıtlarını sıfırlama hedefi olduğunu hatırlatan Çallıca “Türkiye’de böyle bir sürece girilmişken acele kamulaştırma kararının çıkması çok manidar. Ayrıca böyle giderse gelecekte Türkiye’nin üretimden gelen gücü, ileride karbon vergileri ile önümüze çıkabilir. Doğayı kirlettiğimiz için karbon vergisi ödemek zorunda kalınabilir. Tavas-Avdan için acele kamulaştırma kararı tamamıyla büyük bir yanlıştır. Bu yanlıştan derhal dönülmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Tavas’a bağlı Avdan mahallesinde daha önce de termik santral kurulmak istenmiş ama gelen tepkiler üzerine proje önce durdurulmuş ardından da iptal edilmişti. Ayrıca Tavas ilçesinde şu anda 10 mahalleyi kapsayacak büyüklükte mermer ocağı yapılması için firma görüşmeleri devam ediyor.

Bu Haber 15.01.2022 Tarihinde gazeteduvar Adresinde Yayınlanmıştır.

Kategoriler