Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın iklim değişikliği analizine göre; 2040 yılına kadar Türkiye’de, sıcak hava dalgası tehlikesi, “her yıl görülecek.” Kuraklık tehlikesi, “neredeyse kalıcı hale gelecek.” 100 yılda bir görülecek kadar büyük orman yangınları yüzyıl sonuna doğru 54 yılda bir, 100 yılda bir görülecek kadar şiddetli yağışlar ise yüzyıl sonuna doğru 49 yılda bir görülecek.
TMMOB’un İliç’teki kapasite artırımının iptali istemiyle Anagold ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı.
Avrupa Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği kapsamında ihracatçı firmaların sürdürülebilirlik odaklı dönüşümlerini sağlayabilmeleri için farkındalığın oluşturulması, mevcut durum analizinin yapılması […]
https://www.cevrehukuku.org/wp-content/uploads/2024/02/Ege-Mimarlik-2023_4.pdf
Kazdağları’ndan bir haftada doğaseverleri sevindirecek iki haber geldi. Önce 2007 yılından bu yana 16 yıldır mücadele edilen ve defalarca ÇED süreci durdurulan Kısacık altın madeninin işletme ruhsatı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından iptal edildi, şimdi de Ilgardere Rüzgar Enerji Santrali Projesi’nin kapasite artış talebine mahkeme “dur” dedi.
18 Mart Çan Termik Santralı’ndan salınan PM 10 ve PM 2.5 maddelerinde nikel ve arsenik gibi ağır metaller tespit edildi. Uzmanlar, çevre kirliliğinin ulaştığı boyutla birlikte, halk sağlığına yönelik tehlikeye dikkat çekiyor.
Türkiye’nin II. Enerji Verimliliği Eylem Planı üç gün önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca yayımlandı. Enerji verimliliği, daha az enerji harcayarak aynı işi yapabilmek, aynı ürünü üretebilmek demek. Enerji tasarrufundan farklı. Verimlilik ekonomide sürdürülebilirliği garanti ettiği için daha önemli bir kavram ve davranış değişikliğinin ötesinde yapısal değişiklikler de içeriyor.
Phaselis antik kentinin koruma sınırları içerisindeki Koyu’nda bakanlık tarafından başlatılan proje hakkında mahkeme bir kez daha yürütmeyi durdurma kararı verdi.
2023 yılı, insan faaliyetlerinden kaynaklı iklim değişikliğinin yol açtığı ve doğal El Niño hava olayının da etkisiyle, kayıtlara geçen en sıcak yıl olarak teyit edildi. Avrupa Birliği'nin (AB) iklim izleme servisi Copernicus, 2023'ün, fosil yakıtların insanlar tarafından yaygın kullanılmaya başlanmasından önceki dönem ortalamasına kıyasla 1,48C daha sıcak olduğunu söylüyor.
Fransa, Almanya, Amerika iklim değişikliği konusunda COP 28 BAE zirvesini, fosil yakıtlardan uzaklaşma çabası olarak gördü ve başarılı buldu. Küresel sıcaklık artışına karşı fosil yakıtların azaltılması yolunu alkışladı. Ancak toplantının daha teri soğumadan, Greenpeace’in bildirdiğine göre, Amerika’da petrol eylemlerinin suç sayılmasına yönelik yasal değişiklikler 22 Eyalette kabul edildi.
14 Aralık'ın erken saatlerinde sonuçlanan son siyasi üçlemeyle, Dünya Dostları Avrupa, Kurumsal Sürdürülebilirlik Durum Tespiti Direktifinin (CSDDD) nihai olarak benimsenmesine yönelik yeni bir adımı kabul ediyor. Ne yazık ki, müzakerelerde çevrenin korunması, iklim krizine katkı konusunda hesap verme sorumluluğu ve durum tespiti yükümlülükleri gibi temel unsurlar kaldırıldı.
Çevresel adalet mücadelesi veren yaşam savunucuları 5 Aralık’ta Girne Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin düzenlediği konferansta bir araya gelip deneyimlerini aktaracak. […]

Muğla'da definecilerin talan ettiği Thera Antik Kenti'nde arkeolog, müzeci ve kolluk kuvvetlerini buluşturan etkinlikte Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Özer, "Bir yerde başlayan bilimsel bir çalışma oradan kaçakçıların uzak kalmasına sebep oluyor" dedi. Muğla Müze Müdürü Gülnaz Savran, tarihi eserlere ve ören yerlerine "ülke adına sahip çıkma" bilincinin oluşturulmasının önemini vurguladı.
“Soykırımı durdurun, çocukları öldürmeyin!” demek, ne zamandan beri suç teşkil ediyor? Sırf gerçeği yüzlerine vurduğu için, adalet yok dediği için linç edilen Greta’nın iklim aktivizmine devam etmesi için herhangi bir kurumun ya da kişinin onayına ihtiyacı yok… Onurlu duruşuyla biz Greta’dan razıyız.
Akdeniz Bölgesi’nin bilinen tarihini değiştiren tümülüslerin yer aldığı Elmalı’nın Bayındır bölgesi, GES tehdidi altında. Bölge halkı, üç ayrı proje için yapılan başvuruların iptalini istiyor. ABD’den yıllar süren diplomatik görüşmeler sonucu geri getirilen ‘Elmalı Sikkeleri’ nin anavatanı olan ve Antalya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen ‘Elmalı Annesi’ gibi pek çok önemli eserle tarihe ışık tutan Elmalı ilçesi, bugünlerde Güneş Enerji Santrali (GES) projelerinin kıskacında altında. Halihazırda üç GES projesinin faaliyette olduğu ilçede, Bayındır, Karyağdı ve Kocapınar mevkilerinde yapılmak istenen üç yeni GES projesi için  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurular yapıldı.
Kentsel dönüşümde yeni bir dönemi başlatacak yasal değişikliğin Meclis’ten jet hızıyla geçtiği gün, Beyoğlu Belediyesi de derhal işe koyuldu. İlçede […]
COP28 Başkanlığı, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) ve Küresel Yenilenebilir Enerji İttifakı, 2030 yılına kadar küresel yenilenebilir enerji kapasitesini üç […]
Gerze termik santral mücadelesi davasında yargılanan 37 kişinin aldığı 42 yıl hapis cezası bozuldu. Avukat Erdem, “Doğaya yönelik saldırıya karşı gösterilen direnç, demokratik hakkın ifası olarak kabul edildi” dedi.
Dünya Bankası Ülke Direktörü J. Humberto Lopez, Dünya Bankası’nın uygulanmakta olan mevcut portföyünü temel alarak gelecek üç yıl içinde Türkiye’ye sağlamayı planladığı desteklere ilişkin EKONOMİ’ye açıklamalarda bulundu.
Dünyada iklim krizi nedeniyle büyük bir yer değiştirmenin başlayacağı iddia edildi. Ülke nüfusları kendi içerisinde yer değiştirecek. Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Genel Direktörü Amy Pope konu hakkında açıklamalarda bulundu.
IPCC’nin yeni başkanı, net sıfır hedefine yönelik daha yavaş bir rota izlenmesinin iklim krizini daha da kötüleştireceğini söyledi.
TEMA Vakfı’nın verilerine göre yüzde 79’u maden ruhsatlı olan Balıkesir ve Çanakkale’de hemen her gün yeni bir projeye başlanıyor. Sadece bu yıl iki şehir için toplamda 33 yeni maden projesi için adımı atıldı, 18 madene ise onay verildi.
Muğla’nın Kavaklıdere ilçesindeki Asarcık Tepesi kazı alanında çevre köylerde yaşayan kadınlar görev yapıyor. Kazı çalışmalarına katılmadan önce temel arkeoloji eğitimi alan kadınlar, köylerinin 4 bin yıllık tarihini gün ışığına çıkarmaya çalışıyor.
24 yaşındaki Claudia, 20 yaşındaki erkek kardeşi Martim ve 11 yaşındaki kız kardeşi Mariana, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 32 ülkenin hükümetine karşı dava açan altı Portekizli genç arasında yer alıyor. Altı gencin dava açtığı diğer ülkeleri, Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkelerin tamamı, İngiltere, Norveç, İsviçre ve Rusya oluşturuyor.
Denizli Tavas'ta Avdan mahallesinde Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararına rağmen kömür işletmesinin faaliyetlerini sürdürmesine karşı yöre halkı Kaymakamlığa dilekçe sundu.
AFAD, Risk Belirleme ve Önlem Dairesi Başkanı Gökhan Yılmaz, iklim değişikliğinden etkilenecek ülke genelindeki riskli bölgelere dikkat çekti.
Ankara’nın Polatlı ilçesinde bulunan Frig uygarlığının başkenti Gordion Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet […]
Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı Yazır köyünde 6 ay önce sağlık turizmi hizmeti vermek amacıyla işletmeye açılan otelin lağım sularının açık alana bırakılması halk sağlığı sorununa dönüştü.
Hindistan'da bir araya gelen G20 ülkeleri, zirvenin birinci gününde yenilenebilir enerji kapasitelerinin artırılmasını taahhüt etti. Ancak imzalanan bildiride karbonsuzlaşmaya ve emisyon azaltımına yönelik herhangi bir vaat yer almadı.
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Temiz Hava Günü arifesinde yayımladığı raporda sıcak hava dalgalarının sıklaşmasının hava kalitesi ve insan sağlığında yol […]
Aydın’ın Söke ilçesinin kırsal Çavdar Mahallesi’nde kurulan 6 maden ocağına karşı mücadele veren, “Hastalıklar arttı, ölüyoruz” diye feryat eden vatandaşlara […]
Muğla ili Milas ilçesinde faaliyet gösteren Yeniköy Kemerköy Termik Santralları’nın yol açtığı ekokırıma “Dur” diyen İkizköylülerin 24 Temmuz’da başlattığı Akbelen orman direnişi sürerken, Beştepe’nin gündeminde bu kez de Aydın Söke’de linyit kömürü sahalarını genişletmek varmış.
Orman yangınları ile boğuşan Çanakkale’de tamamı ormanlık alanda kurulmak istenen termik santrale kömür temini için yapılmak istenen liman ise Akdeniz fokunun üreme alanı olan koya kurulacak.
Japonya, Fukuşima nükleer santralinin arıtılmış ve seyreltilmiş radyoaktif atık suyunu perşembe gününden itibaren Pasifik Okyanusu'na bırakmaya başlayacak.
ABD‘nin Hawaii eyaletine bağlı Maui Adası‘nda 8 Ağustos’ta başlayan yangınlar sekizinci gününde devam ederken yetkililer, ölü sayısının 106’ya ulaştığıını, ancak bu sayının artmasının beklendiğini belirtti. Yaklaşık 1,300 kişinin ise kayıp olduğu açıklandı.
Sırbistan’daki kömür madencileri, muhtemelen eski bir sınır kentini ve askeri karargahı besleyen bir Roma teknesinin kalıntılarını buldular.
Milas Kaymakamlığı tarafından, 15 Haziran 2023 tarih ve E-33542905-220.02-6653994 sayılı yazının ekinde Çandır ve Kurudere Mahalle muhtarlıklarınca ilan edilmek üzere iletilen “ÇED Gerekli Değildir Karar Duyurusu”na köylü vatandaşlar tepki göstererek hukuk mücadelesi başlattı.
NASA uyduları, iklim değişikliğinin deniz ekosistemlerini bozması nedeniyle okyanusların yarısından fazlasının yeşil renge döndüğünü gösteriyor. Okyanus rengindeki garip değişimler bilim […]
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün gece yapılan değişiklikle deprem alanlarındaki zeytinliklerin de yapılaşmaya açılmasının önü açıldı. Meclis Plan ve […]
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Phaselis Antik Kenti’nin Alacasu ve Bostanlık koylarına yapılmak istenen günübirlik tesis ve plaj projesi için bir kez daha yürütmeyi durdurma kararı verildi.
Dünya genelinde çok sayıda ülke, iklim konferansı COP26’da belirlenen Net Sıfır Emisyon hedefine ulaşmaya çalışırken, bankacılık sektörü bu konuda ne […]
AB Komisyonu, 2 Mayıs 2023 tarihinde 2021-2027 AB Uyum Politikasının etkilerine ilişkin bir çalışma dokümanı (Cohesion 2021-2027: forging an ever stronger Union […]
Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın önemli bir parçasını teşkil eden Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’na (SKDM) ilişkin (AB) 2023/956 sayılı Tüzük AB Resmi […]
Japonya’da yapılan G7 Zirvesi’nde liderlere hitap eden Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, dünyanın en güçlü liderlerine özel bir sunum yaptı. Katılımcı liderler daha sonra enerji ve iklim konularında ortak bir sonuca ulaştı.
Muğla’nın Yatağan ilçesindeki termik santralin açmak istediği maden ocaklarına karşı hukuk zaferi kazanan çevreciler ve köylüler santralin mahkeme kararlarına uymadan […]
Eskişehir’den AK Parti’nin milletvekili adayı olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eskişehir’de basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. […]
Bu haber 08.05.2023 tarihinde YusufYavuz2023 sayfasında yayımlanmıştır.
Almanya’da 60 yılın ardından nükleer enerji dönemi sona erdi. Bavyera’daki Isar 2, Baden-Württemberg’deki Neckarwestheim 2 ve ülkenin kuzey batısında yer […]
Aysel ALP / ANKARA Tamamı orman alanı içinde kalan ve 56 bin ağacın kesilmesini gerektirecek 110 hektar alanda yapılması planlanan […]
Fotoğraf: Özlem Songül Abayoğlu/Evrensel “Kanal İstanbul Projesindeki Türkiye” isimli kitabın panelinde, kanal projesinde devlet, siyasi iktidar ve sermayenin bir araya […]
(Fotoğraf: Reuters) İsviçre’de 2 binden fazla kadın, iklim değişikliği politikasının yetersiz kaldığı gerekçesiyle hükümeti Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) şikayet […]
Toplam sera gazı emisyonu 2021 yılında 564,4 Mt CO2 eşdeğeri oldu Sera gazı envanteri sonuçlarına göre, 2021 yılı toplam sera gazı […]
Çanakkale Çan’da Çan 2 Termik Santrali’nin atık sahasının 3 kat büyütülmek istenmesine tepkiler sürüyor. Yarın gerçekleşecek ÇED toplantısı öncesi çağrı […]
Tarım ve orman alanında düzenlemeler içeren Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul […]
Ahmet DEMİRTAŞ* 1 Mart 2023 tarihinde 209 AKP milletvekilinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunduğu “Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda […]
Pelin Cengiz Enflasyonunu dizginleyemeyen, para birimi pul olmuş, istihdam yaratamayan, borçluluğu ve dış ticaret açığı artan, toplumun hiçbir kesimine refah […]
İşte dünya mirası Phaselis’e beton dökerek ‘Ücretsiz Halk Plajı’ yapacağını açıklayan bakanlık bünyesindeki TURAŞ’ın görünmeyen yüzü… Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın […]
Yetkililer Pazartesi günü yaptıkları açıklamada Danimarka’nın 20-21 Mart tarihlerinde Kopenhag’da, Şarm El-Şeyh’teki COP27 sonuçlarının uygulanması ve Aralık ayında Birleşik Arap […]
Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, Hisarönü Mahallesi’nde belediyenin dere kenarına moloz dökmesi ve ağaç kesmesine tepki göstererek, yetkilileri talan projelerine karşı […]
 08 Şubat 2023 Bilindiği üzere, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve birçok İlimizi olumsuz etkileyen depremler dolayısı ile, 8 […]
Gazeteci Yusuf Yavuz ile Phaselis antik kenti sınırları içerisinde yer alan ve 1’inci derece arkeolojik sit alanı olarak koruma altında […]
Kapitalizmin çevre üzerindeki yıkımı büyüdükçe afet tahvili piyasasından beslenen finansal oligarşi de hacim kazanıyor. Fotoğraf: DepoPhotos Kansu Yıldırım “Asrın Felaketi” […]
Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Phaselis’te yapılaşmaya yol açan projenin korumayı değil, tüketimi amaçladığına dikkat çekerek Bakanlığa sürecin şeffaflıkla yürütülmesi çağrısında […]
Fotoğraf: BirGün Gökay BAŞCAN Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde tarım ve sit alanı olan bölgeye yapılmak istenen maden ocağı ile tesisler için […]
Antalya’daki Phaselis Antik Kenti’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan halk plajı ve günübirlik tesislerle ilgili projenin iptali ve Koruma […]
(Phaselis anti kentinin bir parçası olan ve 1. derece arkeolojik sit alanı olarak koruma altında bulunan iki ayrı koyda Bakanlık […]
Yusuf YAVUZ SOL GAZETESİ Antalya’nın Korkuteli ilçesine bağlı Dereköy köyünde açılmak istenen kömür madeni için tarım dışı kullanım izni veren […]
TEİAŞ, 380kV İçdaş-Lapseki-3 EİH Projesi için Çanakkale’nin Lapseki ve Biga ilçelerinde kamulaştırmalar yapacak. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), Ç:anakkale ilinin […]
Zonguldak’ta TTK’ye ait olan 25 rödovans sahasında çalışan yaklaşık 3 bin madenci, bölgedeki sanayi kuruluşlarının ithal kömür tercih etmesi nedeniyle […]
ODAŞ Holding’e bağlı Çan 2 Termik Santralı atık sahasını genişletmek için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Başvuru […]
Sınır değerlerinin üzerinde kirli havanın solunduğu Çanakkale’nin Çan ilçesinde, faaliyet gösteren termik santralın atık sahasını büyütmek için harekete geçildi. Proje […]
Tes İş ve Maden İş Sendikalarının Yatağan Şubesi, Yeniköy ve Kemerköy termik santralinde yaşanan kömür sıkıntısıyla ilgili basın açıklamasında bulundu. […]
Almanya’da “linyit köyü” çevresinde yaklaşık 35 bin çevreci eylem yaptı. Maden sahasında ağaçların tepelerine kurdukları barakalarda yaşayan çevreciler, kömür ocaklarının […]
Avdanlılar, Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan Mahallesi’nde açılmak istenen kömür madenine karşı verdikleri mücadele için destek çağrısında bulundu. 13 Ocak […]
Mersin Anamur’da bulunan ünlü Mamure Kalesi’nin bulunduğu alanı da kapsayan bölgede jeotermal kaynak arama ruhsatı verildi. 1 Ocak’ta ÇED Gerekli […]
Köyceğiz’de, koruma altındaki sığla ağaçları “özel mülkiyet” kavramının arkasına sığınan kişi veya şirketler tarafından kesilerek, ağaçların bulunduğu orman alanı ranta […]
Cengiz İnşaat, yargı kararlarına rağmen Bodrum Cennet Koyu’nda ‘Turizm Konaklama Tesisi’ projesi için inşaata başladı. Bodrum Belediyesi’nin inşaat için verdiği […]
YK Enerji, Milas’ın İkizköy Mahallesi’nin Işıkdere mevkiinde kömür madeni sahasını genişletmek için arkeolojik alanı talan etmesine bölge halkı tepki gösterdi. […]
700 yıllık Selçuklu eseri Halime Hatun Kümbeti’nin arkasına, 2007 yılında inşa edilen 4 katlı yurt binası yıkıldı. Van’ın Gevaş ilçesindeki […]
BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi İcra Direktör Yardımcısı Ovais Sarmad, ‘Katılan taraflar ve ülkelerce halihazırda geliştirilmiş çok detaylı bir sera […]
Muğla’nın Milas ilçesinde YK Enerji’nin iki termik santraline kaynak oluşturması amacıyla kurulması planlanan güneş enerjisi santrali (GES) projelerinin Halkın Katılımı […]
IPS İletişim Vakfı/ bianet’in gıda mühendisi Dr. Bülent Şık ile birlikte düzenlediği “Ne Yiyoruz, Ne Biliyoruz?” webinar serisinin “İklim Krizi, […]
Muğla’da Yatağan Termik Santrali’ne kömür sağlamak için Lagina 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı’nda maden ocağı açılması iznine itiraz eden çevreciler […]
Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan bölgesinde kömür ocağı için kapasite artırımı isteniyor. Bunun üzerine bölge halkı, kapasite artırımına karşı imza […]
Maden Yönetmeliği değişikliğinin Danıştay 8. Dairesi tarafından yürütmesinin durdurulması kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından kaldırıldı. Özer AKDEMİR Zeytinliklerin […]
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1 Mart günü yayınlanan Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile zeytinliklerin madenciliğe açılmasına izin […]
Denizli Tavas’ta kömür madeni için Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle alınan acele kamulaştırma kararının ardından açık kömür işletmeciliği için kapasite artışı talep ediliyor. […]
Antalya’nın içme suyu kaynaklarından Kırkgöz’e, dip temizliği için dalış yapıldı. 2 saatlik temizlikte halıdan lastiğe, cam ve plastik şişeden teneke […]
Yönetmelik yardımıyla Zeytinliklerin enerji ve maden şirketlerinin talanına açılmasına itiraz edip dava açarak yönetmeliğin iptalini sağlayan  ÇİFTÇİ-SEN basın açıklaması yayınladı […]
Yayımlanan yeni bir rapora göre, yapım ve planlama aşamasındaki kömürlü termik santral kapasitesi yeterli olmasa da azaldı ancak kömürle üretilen […]
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada, İklim Kanunu hazırlıklarının büyük bir kısmının tamamlandığını belirterek, bu yıl […]
Nüfus artışı, sanayileşme ve iklim değişikliği gibi çeşitli nedenlerden dolayı su kaynakları tehdit altında. Türkiye de susuzluk sıkıntısı ile karşı […]
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, nisanda yapılacak cumhurbaşkanı seçimini kazandığı takdirde, enerji sağlayıcısı büyük şirketlerin kamusallaştırılmasına ilişkin adımlar atacağının sinyalini verdi. Fransa […]
Avrupa’da 23 ülke kömürden elektrik üretimini sonlandırma kararı aldı. Bu ülkelerin 10’u şimdiden kömürle vedalaştı. Aralarında Türkiye’nin de olduğu dört […]
Mahkeme, iki tane faal termik santral olması planlanan Maraş’ta üçüncüsüne dur dedi. Kararda projenin geri dönüşü imkansız zararlar vereceğine dikkat […]
Zeytinliklerini ve ormanlarını geçen yaz yaşanan yangılarda kaybeden Muğlalılar, arazilerine düşülen YEKA şerhine dava açtı. Dava dilekçesinde, YEKA projesinin yürütmesinin […]
Antalya’da verimli tarım arazileri ve arkeolojik sit alanlarının ortasında açılmak istenen kömür madenine Valilik tarafından verilen ÇED iznini Mahkeme iptal […]
Muğla’daki Akbelen Ormanı’nın Limak Holding’e ait termik santrale kömür temini için kesilmesine karşı mücadele sürüyor. Davanın tekrarlanan bilirkişi keşfi 1 […]
Çelikler Holding, Afşin Elbistan Termik Santralı’nın maden sahasında güvenliği sağlayacak sistemleri kurmadı. Şirketin, söz verdiği 1,4 milyar dolarlık yatırımın yalnızca […]
Bugün Konya’da başlayan İklim Şurası’na seslenen gençler, Türkiye’nin acil bir şekilde kömürden çıkış planını duyurması taleplerini yinelediler. Çevre, Şehircilik ve […]
Maraş’a siyah kar yağdıran, yaşam alanlarını yok eden termik santrallara hammadde sağlamak için yeni maden ocakları yolda. Hastalıkların arttığı Maraş’ta […]
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Derneği Başkanı Süheyla Doğan’a, 51 bin liralık adli ceza kesildi. Dernek “İftiralar, baskılar, cezalar ve […]
Angeli Mehta The UN Environment Assembly, which will begin in Nairobi on 28 February, will be working to develop a […]
Denizli’nin Tavas ilçesi Avdan mahallesinde 3 milyon 764 bin 623 metrekare tarım arazisi için acele kamulaştırma kararı alındı. Mahalleli topraklarını […]
Çevre Bakanlığı’na bağlı MUÇEV, Göcek Limanı’nı devralıp yat limanı yaptıktan sonra sahilde yürümek ‘yasak’ oldu. Göcekliler imar planına karşı açtıkları […]
Bölge sakinlerinin mücadelesi sonuç verdi, yargı Yatağan Termik Santrali için arkeolojik SİT alanında kömür çıkarma planını kesin olarak iptal etti. […]
Kömür azalsa da emisyon her gün artıyor enerji ve iklim üzerine çalışmalar yapan düşünce kuruluşu Ember’in dün yayınladığı çalışmaya göre […]
Mersin’de maden ocağına ait krom atık havuzunun çökmesiyle havuzdaki kimyasallar Deliçay Deresi aracılığıyla denize karıştı. Mersin’in Toroslar ilçesindeki maden ocağına […]
Daha önce Alpu Ovası’na kurulmak istenen ve Danıştay tarafından iptal edilen termik santrali projesine karşı mücadele yürüten Eskişehirliler şimdi de […]
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Denizli Tavas’a bağlı Avdan mahallesine açık kömür ocağı işletmesi kurulması için acele kamulaştırma kararını imzaladı. […]
Gümüşhane’ye bağlı Şiran İlçesi Kırıntı Köyü sınırları içinde yapılan sondajlı maden arama faaliyetine Erzincan İdare Mahkemesi oybirliğiyle yürütmeyi durdurma kararı […]
İşkencedere Vadisi’nde Cengiz İnşaat tarafından 7 ay önce başlayan taş ocağı çalışması devam ediyor. Rize’nin İkizdere ilçesinde bulunan ve koruma […]
“Kimyasal Kirlilik ve İklim Krizi Örnekleriyle Çocukların Çevre Hakları” konulu eseri bu sorunsalı temel haklar bağlamında ele alan, ekolojik, toplumsal […]
Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınlarından editörlüğünü araştırmacı Ayça Yüksel’in yaptığı “Haydarpaşa Kitabı: Mekân, Kent, Mücadele” kitabı ile, Haydarpaşa Garı’nın geçmişten günümüze […]
Muğla Milas’ta düzenlenen zeytin festivalinin sponsorluğunu üstlenen termik santral ve kömür madeni işleten YK Enerji firmasını “Ya Ölmez Ağaç Zeytin, […]
Milas’ta Zeytin Şenliği’nin sponsorluğunu yapan şirketi protesto eden Deniz Gümüşel’in gözaltına alınmasına hukukçular tepki gösterdi. Gözaltı kararı verenler hakkında soruşturma […]
Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı imzaladığı, COP 26 zirvesi sonrasında Türkiye’nin de içinde olduğu ülkeler tarafından kömürden çıkış stratejisinin kabul edildiği […]
Karşı Hukuk’ta bu hafta “İklim Adaletinin İktidar Yapılanmasındaki Yeri”ni konuşuyoruz Av. Fevzi Özlüer’in konuk olacağı Bilge Sayıcı ile Karşı Hukuk […]
FOR IMMEDIATE RELEASE Contact:Laurie van der Burg, Oil Change International, laurie@priceofoil.orgRegine Richter, Urgewald (Germany), regine@urgewald.orgAnna-Lena Rebaud, Amis de la Terre (France), anna-lena.rebaud@amisdelaterre.orgAlexandra Goritz, […]
Antalya Muratpaşa Belediyesi tarafından organize edilen çalıştay Türkan Şoray Kültür Merkezinde yapılacaktır.
Yaren ÇOLAK Türkiye’nin COP26’da ormanları korumak üzere taahhütlerde bulunduğu sırada Mersin’de orman katliamı sürüyor. CHP’li Vekil Gökçel, “Orman Bakanlığı eliyle […]
The Bank of England has today published details of how it will green its Corporate Bond Purchase Scheme.Published on News […]
European Commission President Ursula von der Leyen announced today €1 billion at the 26th UN Climate Change Conference of the Parties (COP26) in […]
COP26’nın beşinci gününde odak noktası enerji oldu. Fosil yakıtlardan çıkışa yönelik dört önemli taahhüt Enerji Günü’nün merkezindeydi 31 Ekim’de İskoçya’nın Glasgow kentinde başlayan BM […]
Les pays du G20 ont récemment décidé de cesser de soutenir les projets de centrales au charbon à l’étranger. Le […]
Dünya liderleri, ormansızlaşmayı durdurma ve geri çevirme taahhüdünde bulundu Dünya liderleri Glasgow’daki COP26 zirvesinde, ormansızlaşmaya 2030’a dek son verme taahhüdünde […]
Brazil Still Lacks Credible Plan to Save Rainforest as Amazon Crisis Persists A previous version of this news release was […]
Melbourne üniversitesinin araştırmasına göre Hindistan’ın planları projeksiyonlarda büyük fark yaratabilir. Buna göre, Cop26 emisyon taahhütleri küresel ısınmayı 2C’nin altında sınırlayabilir…. […]
COP 26 en kalabalık delegasyon gönderen ülkelerden Türkiye (376), Brazilya’dan sonra 2. Sırada. Türkiye’yi Demoktatik Kongo Cumhuriyeti(373), Ghana(337) ve Rusya(312) […]
There is outrage after Jeff Bezos’ $86 million Gulf Stream jet was among the hundreds of VIP jets flying into […]
Paris Anlaşmasının onaylaması ardından öncelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı isminin ve yapısının değiştirmesine yönelik Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi 28.10.2021 tarihinde resmi gazete […]
Gençağa Karafazlı İkizdereliler, Cengiz İnşaat’ın çalışma yaptığı alandaki iş makinelerini durdurdu. Jandarma ve İkizdereliler arasında tartışma yaşandı. İkizdereliler ve çevreciler […]
Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Paris İklim Anlaşması’nın iklim krizi üzerinde bir etkisi olup olmayacağına ve Türkiye’nin anlaşmayı onaylamasının ne anlama geldiğine dair sorularımızı yanıtladı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Vedat Şorli’nin Cumhurbaşkanı’na hakaret”ten mahkum edilmesini ifade özgürlüğünün ihlali saydı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Vedat […]
CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Paris Anlaşması ile Turizm Teşvik Kanunu’nun çeliştiğine dikkat […]