Çıkarılan zehir gökten yağıyor

Maraş’a siyah kar yağdıran, yaşam alanlarını yok eden termik santrallara hammadde sağlamak için yeni maden ocakları yolda. Hastalıkların arttığı Maraş’ta MAPEG, 3 adet linyit ocağına işletme ruhsatı verdi.

Gökay BAŞCAN

Maraş’ın havasını, toprağını, suyunu kirleten termik santralların ve hammadde sağlamak için açılan madenlerin önü alınmıyor. Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin (EÜAŞ) işlettiği Afşin Elbistan B Termik Santralı’na hammadde sağlamak için 3 adet linyit ocağına daha işletme ruhsatı verildi. Bunun yanı sıra Eskişehir, Muğla, Balıkesir’de mermer, feldspat ve krom gibi madenler için 5 işletme ruhsatına daha onay çıktı.


Maraş Elbistan’da bulunan A ve B adlı termik santrallar bölgedeki kanser vakalarının artmasına neden oldu. Hava kirliliğin zirve yaptığı Elbistan’da kış aylarının gelmesiyle birlikte siyah kar yağdı. Bölge halkının göçüne, hastalanmasına, tarım yapamamasına neden olan santrallar tüm tepkilere rağmen çalışmaya devam ediyor. Santrallara hammadde sağlayan maden ocakları her geçen gün genişletilirken yeni işletme ruhsatları Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından veriliyor. Son verilen işletme ruhsatlarıyla birlikte bölgedeki madenler artacak ve çıkarılan hammadde santrallarda yakılarak bölgedeki kirliliği daha da artıracak.

2 Zehir Bacası İlave Edilecek


Bölgede 2 adet, 1984 yılında faaliyet geçen A Termik Santralı ve 2004 yılında çalışmaya başlayan B Termik Santralı bulunuyor. Ocak 2020 yılında yönetmeliğe uygun olmadığı gerekçesiyle kapatılan A Termik Santralı geçici çalışma belgesiyle faaliyetini sürdürüyor. 2008 yılında kamudan satın alarak işleten Çelikler Holding geçen günlerde iki ünite daha eklemek için çevresel etki değerlendirme (ÇED) başvurusu yaptı. Mevcut olarak günde 72 bin ton kömür yakan santralda yeni ünitelerle birlikte bu sayı 106 bin 992 tona çıkacak.

Afşin B Termik Santralı’nda ise baca gazı filtrasyon sistemi var ama kullanılan düşük kalite linyit yüzünden sürekli devre dışı kalıyor. Filtreler sadece külleri tutuyor ve zehirli gazlar bacadan dışarı atılıyor. Santralın ÇED raporu, Afşin A Termik Santralı’na kükürt arıtıcı filtre takılması şartı ile alınsa da EÜAŞ bu yatırımı gerçekleştirmedi. Üstelik Afşin bölgesine daha 4’ü EÜAŞ’a ait 6 santral daha planlanıyor. Santrallardan biri iptal edilirken, 2020’nin mart ayında EÜTAŞ’ın planladığı C Termik Santralı için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘ÇED Olumlu’ kararı verildi.

cikarilan-zehir-gokten-yagiyor-976125-1.

***

İnsan Hayatına Mal Oluyor

Merkezi Belçika’nın Brüksel kentinde bulan Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL) Türkiye için son yayınladığı rapor ile1965’den bu yana kömür kullanımının ülkemize olan gerçek maliyetini bir kez daha gözler önüne serdi. Örgüte göre kömür kullanımı ve kömürlü termik santralların yarattığı hava kirliliği 1965-2020 yılları arasında Türkiye’de 196 bin 91 erken ölüme, 117 bin 661 erken doğuma, 62 milyon iş günü kaybına, 11 milyon hastaneye yatışa, 452 milyon hasta geçirilen güne ve 4,8 trilyon TL’ye varan bir sağlık maliyetine yol açtı.

***

Yeni Maden İhalelerine Onay Verildi

Ülkenin doğal güzelliklerini, tarım ve orman alanlarını maden şirketlerine teslim eden MAPEG, Esan Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler A.Ş.’ye 5 farklı noktada ihale onayı verildi. Demir, Bakır, Altın, Çinko ve benzeri madenlerin çıkarılacağı yerler şu şekilde:
• Gümüşhane-Torul.
• Konya-Ereğli.
• Burdur-Yeşilova.
• Niğde Ulukışla’da iki farklı bölge.

Bu Haber 03.02.2022 Tarihinde Birgun.net Adresinde Yayınlanmıştır.

Kategoriler