Mahkeme, iki tane faal termik santral olması planlanan Maraş’ta üçüncüsüne dur dedi. Kararda projenin geri dönüşü imkansız zararlar vereceğine dikkat çekildi.

Maraş’ta daha çok küle mahkeme izin vermedi

Gökay BAŞCAN

Elektrik Üretim A.Ş. tarafından çevresel etki değerlendirme süreci (ÇED) başlatılan, daha sonrada Türkiye Varlık Fonu’na devredilen 1800 megavat (MW) kapasiteli ülkenin en büyük kömürlü termik santralı olması planlanan Afşin C Termik Santralı için yürütmeyi durdurma kararı verildi. Mahkeme projenin hayat geçmesi durumunda telafisi imkansız zararlar verebileceğine dikkat çekti.


Bölgede iki aktif termik santral bulunan ve kışları ‘siyah kar’ yağan Maraş yapılmak istenen ülkenin en büyük termik santralına mahkeme dur dedi. Bölge halkının ve bilirkişilerin itirazlarını haklı bulan Kahramanmaraş İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Bilirkişilerin hazırladığı rapor doğrultusunda karar veren mahkeme, ÇED raporunda toz (PM10) emisyon hesaplamalarının sağlıklı olmadığına ve büyük oranda bitkisel toprak kaybına neden olacağına dikkat çekti.

Mahkeme, proje dahilinde yeraltı sularının çekilmesi, sulama kooperatiflerinin zarar göreceğine ilişkin önemli tespitlerde bulundu. Mahkeme kararında, “Dava konusu işlemin bölgedeki bitkisel toprak ve tarımsal faaliyetler ile hava kalitesi üzerinde önemli zararlara sebep olabileceği dikkate alındığında, uygulanması halinde telafisi güç zararların oluşabileceği de açıktır” ifadelerine yer verdi.

37 SANTRAL DAVALIK

Öte yandan Doğu Akdeniz Çevre Platformu adına, aralarında Zonguldak Çatalağzı’ndaki santralların, Adana Yumurtalık, Kemerköy Termik Santralı’nın da aralarında 37 termik santralın kapatılmasına ilişkin açılan dava yarın Ankara İdare Mahkemesi’nde görülecek. Dava öncesi BirGün’e konuşan Avukat İsmail Hakkı Atal, “32’si çalışır 5’i proje halinde olan 37 kömürle çalışan termik santrala dava açtık. Er veya geç lehimize karar bekliyoruz. Covid salgını olduktan sonra termik santralların bulunduğu yerlerde Covid’e yakalanma oranı 9 kat, ölümler3 kat daha fazla oldu” dedi.

Termik santralların neden olduğu sağlık maliyetlerinin, kâr miktarından çok daha fazla olduğuna dikkat çeken Atal, “Bilim insanlarının hazırladığı raporlar açıkça ortaya koyuyor ki kömürün sağlık maliyeti, kazancından çok daha fazla. Termik santral şirketleri kazandıkça kat ve kat fazlası sağlık maliyeti olarak geri dönüyor” dedi.

MADEN SAHALARI

Atal ayrıca, aynı mahkemede aynı gün Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) 606 maden ihalesinin iptaline ilişkin davanın da görüleceğini hatırlattı. İhalelerin iptaline ilişkin açılan dava daha önce Ankara 11. idare Mahkemesince reddedilmişti. Danıştay’ın ret kararını bozması üzerine dava yeniden görülecek.

Kategoriler