Yönetmelik yardımıyla Zeytinliklerin enerji ve maden şirketlerinin talanına açılmasına itiraz edip dava açarak yönetmeliğin iptalini sağlayan  ÇİFTÇİ-SEN basın açıklaması yayınladı

ÇİFTÇİ-SEN Yürütme Kur. Adına Genel Başkan Ali Bülent Erdem ve G. Örgütlenme Sek. Adnan Çobanoğlu imzasıyla yayınlanan basın açıklamasın da, “AKP hükümeti zeytinciliğimize darbe vurarak, sanayicinin, maden şirketlerinin ve enerji şirketlerinin önünü açma isteğini hiçbir zaman gizlememiş, açıkça ifade etmiştir. AKP  yürürlükte olan “3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun”u  yasal bir engel olarak görerek yedi kez değiştirmek istemiş, tepkilerin büyüklüğü karşısında geri çekmek zorunda kalmıştır. Yöntemleri bellidir; yasayı değiştiremiyorsan yasaları yok sayarak, arkadan dolanarak “Kanun Hükmünde Kararnameler”le, yönetmeliklerle 3573 sayılı yasayı “Baypas” etmeye çalışmak” olduğu hatırlatıldı.

18 bin 350 dekar katledildi

2012 yılında, Tarım Bakanlığı zeytinliklerin katledilmesini engelleyen yasal engelleri “Kanun Hükmünde Kararname” çıkartarak aşmaya çalışıldığı belirtilen açıklamada,”Ama Danıştay Daireler Kurulu kararnameyi “Kanunsuz” olduğundan dolayı iptal etmiştir. Ancak 14 ay yürürlükte kalan bu kanunsuz yönetmelik yüzünden 18.350 dekar zeytinlik alanda 26 adet maden işletmesi “kamu yararı” adı altında faaliyete geçmiş, binlerce ağaç maden şirketleri tarafından katledilmiştir. AKP Hükümeti durmak bilmemektedir. Şimdide TC. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 1 Mart 2022 de   Madencilikle ilgili çıkarttığı yönetmelikle yasayı delmeye çalışmıştır” denildi.

‘Gıda egemenliği hemen şimdi’

ÇİFTÇİ-SEN  olarak 2 Mart 2022’de yapılan başvuruya T.C. Danıştay  8. Dairesi 20 Nisan 2022 de Oybirliği ile sonuçlandırarak ‘yürütmeyi durdurma kararı’ verdiği anımsatılarak, “Elbette bu yönetmeliğe karşı oluşan tepkilerin karardaki etkisi ve katkısı göz ardı edilemez” sözleriyle devam eden açıklamada, “Birlikte olduğumuzda güçlü olduğumuzu zeytinliklere yönelik her saldırıda gördük. Biliyoruz ki şirketlerin ve AKP’nin doğanın metalaştırılmasına, zeytinliklerimize,  sularımıza, tarım arazilerimize, gıdamıza dönük saldırıları devam edecek, enerjimizi toplamalıyız. Ve ısrarla üreticiler, tüketiciler, ekolojistler, çevreciler, kendi kültürüne sahip çıkanlar olarak birlikte olmalıyız. Hukuksuz uygulamalara karşı da mücadelemizi yükseltmeliyiz” diye belirtildi. Açıklamanın sonunda, “AKP ve Şirketler; zeytinimize, toprağımıza, suyumuza, tohumumuza, otlak ve meralarımıza DOKUNMA!, Gıda Egemenliği Hemen Şimdi’ Köylü Hakları Hemen Şimdi!” vurguları yapıldı.

Bu Haber 29.04.2022 Tarihinde Yeniyasamgazetesi3.com Adresinde Yayınlanmıştır.

Kategoriler