Denizli Tavas’ta Avdan mahallesinde Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararına rağmen kömür işletmesinin faaliyetlerini sürdürmesine karşı yöre halkı Kaymakamlığa dilekçe sundu.

Denizli’nin Tavas ilçesi Avdan mahallesinde açık kömür işletmeciliğine ilişkin yürütülen mücadele sonucunda Danıştay’dan yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı. Yürütmeyi durdurma kararına rağmen şirketin faaliyetlerine devam etmesi üzerine Avdan Platformu ve Avdanlılar, Tavas Kaymakamlığı’na gereğinin yapılması için dilekçe sundu.

Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş, Tavas’ın Avdan mahallesinde zeytin ağaçlarının da bulunduğu tarım arazilerinde madencilik faaliyetine başladı. Zeytin ağaçlarının da bulunduğu tarım arazileri için 12 Ocak 2022 tarihinde acele kamulaştırma kararı çıktı ve ertesi gün Resmi Gazete’de yayımlandı. Arazi sahiplerinin Cumhurbaşkanlığı kararnamesine karşı dava açması üzerine Danıştay, Mart 2023’te itiraz yolu kapalı olmak üzere yürütmeyi durdurma kararı verdi. Yürütmeyi durdurma kararına karşın şirketin faaliyetlerine devam etmesi üzerine Avdan Platformu, Tavas Kaymakamlığı’na dilekçe sunarak yürütmeyi durdurma kararının gereğinin yapılmasını istedi.

“KAYMAKAM RAHATSIZLIĞINI ÖNE SÜREREK RANDEVUYA GELMEDİ”

Avdan Platformu Sözcüsü Mimar Mehmet Öztürk konuya ilişkin şunları söyledi; “Tavas Kaymakamlığından randevu alınmıştı resmi olarak. Kaymakam sağlık sorunlarını öne sürerek randevuya gelmedi fakat biz dilekçeyi kaymakamlığa teslim ettik. 34 yurttaşımızın açtığı dava vardı. 500’den fazla mülkü olan yurttaş var. 34 yurttaşımız üzerinden dava açmıştık. Yürütmeyi durdurma kararı normalde tebliğ edildi fakat faaliyet devam ediyor. Bir heyetle birlikte gittik gereği yerine getirilsin diye. Önümüzdeki hafta içi de valiliğe gideceğiz dilekçelerle birlikte.” Kaymakamlığa giden heyette Avdan Platformu Dönem Sözcüsü Mimar Mehmet Öztürk, Avukat Yağmur Yalçın, Büyük Menderes İnisiyatifi’nden Ayşe Hazer, Avdan muhtarı İlhan Kulaç, Gazeteci Yaşar Tok ve mağdurlardan Osman Kaska yer aldı.

NE OLMUŞTU?

Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin madencilik faaliyetleri için Cumhurbaşkanlığı acele kamulaştırma kararı çıkarmıştı. Denizli’nin Tavas İlçesi Avdan mahallesinde 13 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan acele kamulaştırma kararı ile 3 milyon 764 bin 623 metrekare alanda 564 adet parsel için acele kamulaştırma kararı çıkartılmıştı. Avdan Platformu 11 Şubat 2022 tarihinde köylülerle birlikte Danıştay 6. Daire Başkanlığına yürütmenin durdurulmasıyla talebiyle dava açmıştı. Cumhurbaşkanlığı ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne karşı açılan davada Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ’de davalılar tarafında müdahil oldu. Danıştay 6. Daire dava konusu arazilerin mutlak ve marjinal tarım arazisi olduğuna hükmederek 15 Mart 2023 tarihinde itiraz yolu kapalı olmak üzere oy birliğiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Bu haber 10.09.2023 tarihinde EvrenselGazetesi.net’te yayımlanmıştır.

Kategoriler