IPCC’nin yeni başkanı, net sıfır hedefine yönelik daha yavaş bir rota izlenmesinin iklim krizini daha da kötüleştireceğini söyledi.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) yeni başkanı Prof. Jim Skea, eylemin ertelenmesi ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyona yönelik daha yavaş bir rota izlenmesinin, bu tarihte hedefe ulaşılsa bile iklim krizini daha da kötüleştireceği konusunda uyardı.

IPCC, dünyanın en iyi binlerce iklim bilimi uzmanının, kurucu 195 ülkeye tavsiyelerde bulunduğu, iklim değişikliği konusunda dünyanın en önde gelen otoritesi pozisyonunda.

IPCC daha önce, “yaşanabilir ve sürdürülebilir bir iklimi güvence altına almak için hızla kapanan bir fırsat penceresi” uyarısında bulunmuştu.

Skea şunları söyledi: “IPCC’nin 2022 raporunun sonucu, ısınmayı 2 derece (sanayi öncesi seviyelere göre) ile sınırlamak için petrolün %30’unun, gaz rezervlerinin %50’sinin ve mevcut kömür rezervlerinin %80’inin yer altında kalması gerekiyor.” 2021 raporuna göre ise sıcaklığı 1,5 derecenin altında tutmak ve en kötü iklim etkilerinden kaçınmak için petrol ve gazın %60’ının ve kömür rezervlerinin %90’ının yerin altında kalması gerekiyor.

Skea, iklim eylemini ertelemenin küresel sıcaklık artışında daha büyük artışlara yol açacağını söyledi: “Küresel ısınmayı belirleyen şey, net sıfırın zamanlaması değil, oraya ulaşma şeklinizdir. Ana faktör, zaman içindeki kümülatif karbondioksit emisyonlarıdır. Harekete geçmeyi ne kadar ertelerseniz, atmosfere giden kümülatif CO2 emisyonları o kadar büyük olacak ve dolayısıyla ısınma seviyesi de o kadar yüksek olacak” dedi.

Skea, iklim eylemi açısından hem “aciliyet hem de eylemlilik” vurgusunu yaparak, “Bir derecenin her bir parçası önemli” diye devam etti.

IPCC, şehirler ve iklim kriziyle ilgili özel bir raporu da içerecek olan 6 yıllık yeni rapor döngüsüne başlıyor. Skea ayrıca 1,5 derecenin üzerine çıkmanın neden olacağı etkilerin daha iyi anlaşılması için çalışacaklarını söyledi. Bunun doğal dünya üzerindeki sonuçlarının yanı sıra popülasyonların uğradığı kayıp ve zararları nasıl etkileyeceği de incelenecek.

Bu haber 05.10.2023 tarihinde İklimHaber.org’da yayımlanmıştır.

Kategoriler