Avrupa Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği kapsamında ihracatçı firmaların sürdürülebilirlik odaklı dönüşümlerini sağlayabilmeleri için farkındalığın oluşturulması, mevcut durum analizinin yapılması ve ulusal ve uluslararası fonlara erişimlerinin kolaylaştırılması hedefleniyor.

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Gümrük Birliği Anlaşması ve Türkiye’nin toplam ihracatı içinde %40’ın üzerinde aldığı pay dikkate alındığında dış ticarette Türkiye’nin en önemli partneri olan Avrupa Birliği (AB) ile gelecek dönemde ticaretin kurallarını sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm belirleyecek.

AB tarafından “Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM)” kapsamında belirlenen 5 sektör (demir-çelik, çimento, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen) ile tekstil ve hazır giyim sektörlerinin yeşil dönüşüm sürecinden en hızlı ve en fazla etkilenen sektörler olacakları öngörülüyor. Bu kapsamda, 2023’te bu sektörlerce AB’ye gerçekleştirilen ihracat, AB’ye gerçekleştirilen toplam ihracatın %34’ünü oluşturdu.

Türkiye’nin ihracatının bu dönüşüm sürecinden olumsuz etkilenmemesi ve ihraç pazarlarını kaybetmemesi adına, ihracatçıların konuya ilişkin farkındalıklarının artırılması ve sürece ilişkin yol haritasının oluşturulmasına yönelik kapsamlı bir destek sağlanması hayati önem taşıyor.

Bu çerçevede, ilgili paydaşlarla, yoğun bir çalışma sonrası hazırlanan Avrupa Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu destekle, ihracatçı firmaların, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında kurumsal sürdürülebilirlik odaklı dönüşümlerini sağlayabilmeleri için farkındalığın oluşturulması, mevcut durum analizinin yapılması, bu durumun iyileştirilmesine yönelik yol haritasının belirlenmesi, şirketlerin ulusal ve uluslararası fonlara erişimlerinin kolaylaştırılması hedefleniyor.

Oluşturulan bütüncül destek modeliyle, herhangi olgunluk seviyesindeki bir firma için zorunluluk ve belirsizlik olan bu süreç, kriterleri ve parametreleriyle tanımlanacak, nerede durduğu ve nereye varması gerektiği belirlenecek, altyapının dönüştürülmesi konusunda yol gösterilecek.

Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği’nin bu hedefleri doğrultusunda, şirketlerce alınan danışmanlık hizmeti giderleri, 5 yıl süresince, %50 oranında ve toplamda 10 milyon liraya kadar Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenecek.

Bu haber 26.02.2024 tarihinde İklimHaber.org’da yayımlanmıştır.

Kategoriler